V Senci sa stretlo takmer 350 žiakov a učiteľov z 15 krajín

03.04.2012 Senec

Bratislava 2. apríla (TASR) - Účastníci medzinárodného vzdelávacieho projektu aces – Akadémia stredoeurópskych škôl sa stretli minulý týždeň (27.- 30.3.) v Senci. Takmer 350 žiakov a učiteľov z 15 krajín vrátane delegácie žiakov a učiteľov zo Slovenska predstavilo výsledky svojich spoločných školských projektov na tému dobrovoľníctvo a podelili sa o svoje skúsenosti a výsledky.

Akadémia stredoeurópskych škôl – aces je jedna z najväčších medzinárodných sietí škôl v strednej Európe, ktorá každoročne organizuje súťaž partnerských školských projektov. Témou súťaže v roku 2011 bolo dobrovoľníctvo. V Senci sa zišli žiaci a učitelia, ktorých projekty vybrala medzinárodná porota, zástupcovia škôl, ktoré sa zapojili do predchádzajúcich ročníkov súťaže, a zástupcovia ministerstiev školstva partnerských krajín.

Popri prezentácii a zhodnotení výsledkov svojich školských partnerských projektov sa zúčastnení podelili o svoje skúsenosti a nové poznatky. Účastníci štvordňového podujatia získali nové vedomosti, zručnosti a postoje týkajúce sa dobrovoľníckej práce v školách, komunite a spoločnosti a mohli sa zúčastniť aj na workshopoch o nových spôsoboch vzdelávania a učenia sa, ale aj o mediálnej gramotnosti, ktorá je témou aktuálnej projektovej súťaže.

"Internet a iné nové mediálne služby ponúkajú nové spôsoby neobmedzenej komunikácie. Vďaka týmto nástrojom môžete bez problémov komunikovať s priateľmi z celého sveta a presne o tom je aces – o vzájomnom poznávaní sa a nadväzovaní priateľstiev," uviedol člen správnej rady Nadácie ERSTE Boris Marte. „Mnohé z týchto nových informácií a komunikačných nástrojov sa využívajú aj v projektoch aces,“ dodal.

Práve preto sa tohtoročná výzva zameriava na mediálnu gramotnosť a vyzýva školy, aby svojich žiakov podporovali v analyzovaní mediálneho obsahu a vytváraní a šírení vlastných mediálnych produktov. Súťaž je podľa organizátorov ideálnou príležitosťou, ako využiť možnosti, ktoré ponúka mediálny svet. Školy zo všetkých 15 zúčastnených krajín môžu svoje projekty predkladať do 30. apríla. Viac informácií o prebiehajúcej súťaži je k dispozícii na adrese www.aces.or.at.

Vzdelávací program aces vznikol v roku 2006 z iniciatívy Nadácie ERSTE. Koordinátormi programu, ktorý podporujú ministerstvá školstva všetkých partnerských krajín, sú neziskové organizácie Interkulturelles Zentrum z Rakúska a Včelí dom zo Slovenska. Počet partnerských krajín sa z pôvodných šiestich postupne rozrástol na súčasných 15. V rámci programu sa každoročne organizuje súťaž partnerských školských projektov. Medzinárodná porota vyberie najlepšie projekty, ktoré získajú grant. Školy tak majú možnosť realizovať svoje spoločné projektové nápady a sú pozývané na stretnutia medzinárodnej siete škôl, akým bolo aj minulotýždňové podujatie v Senci.

TASR informácie poskytla Danica Lacová z Občianskeho združenia Včelí dom.
 

Vyberte región